Slanje tijela na sahranu zahtijeva pažljivo planiranje i poštivanje zakonskih i logističkih zahtjeva. Evo generalnog vodiča kako to učiniti:

Pravna razmatranja: Razumjeti pravne zahtjeve za transport ljudskih ostataka. Oni se mogu razlikovati u zavisnosti od zemlje, države, pa čak i avio ili transportne kompanije. Možda će vam trebati dozvole, dokumentacija i eventualno balzamiranje ovisno o udaljenosti i načinu prijevoza.
Odaberite pogrebno poduzeće: Kontaktirajte pogrebno poduzeće s iskustvom u rukovanju aranžmanima dostave. Oni mogu pomoći oko potrebne papirologije, koordinacije sa pogrebnim zavodom koji prima te pripreme tijela za transport. Za više informacija posjetite Prevoz pokojnika u Bosnu i Hercegovinu
Dokumentacija: Pribavite svu potrebnu dokumentaciju, uključujući smrtovnicu, potvrdu o balzamiranju (ako je potrebno) i sve dozvole potrebne za transport.
Odaberite način transporta: Odlučite hoćete li tijelo otpremiti zrakom, zemljom ili kombinacijom oba. Ako šaljete u inostranstvo, vjerovatno ćete morati koristiti zračni prijevoz. Odaberite renomiranu špeditersku kompaniju ili avio-kompaniju sa iskustvom u transportu ljudskih ostataka.
Pakovanje i priprema: Pogrebno društvo će pripremiti tijelo za transport, uključujući balzamiranje, oblačenje i stavljanje u odgovarajući kontejner ili kovčeg. Kontejner mora ispunjavati zahtjeve transportne kompanije.
Dostava: Dogovorite se sa odabranom transportnom kompanijom ili avio-kompanijom. Dajte im svu potrebnu dokumentaciju i podatke o pokojniku i odredišnoj pogrebnoj kući.
Koordinirajte sa pogrebnim zavodom koji prima: Obavijestite pogrebno društvo primatelja o detaljima pošiljke i očekivanom vremenu dolaska. Oni će koordinirati sa brodarskom kompanijom kako bi primili tijelo i dogovorili sahranu ili sahranu.
Praćenje pošiljke: Ako je moguće, pratite pošiljku kako biste bili sigurni da stiže na odredište na vrijeme. Ostanite u komunikaciji i sa brodarskom kompanijom i sa pogrebnim zavodom koji vas prima.
Carinjenje (za međunarodnu dostavu): Ako šaljete preko međunarodnih granica, budite spremni za procedure carinjenja. To može uključivati dodatnu papirologiju i inspekcije.
Dolazak i sahrana: Kada tijelo stigne na odredište, pogrebno društvo koje ga prima će preuzeti i organizirati sahranu ili sahranu prema željama porodice.
Ne zaboravite da usko komunicirate sa uključenim pogrebnim kućama i ostanite organizirani tokom cijelog procesa kako biste osigurali nesmetanu isporuku i pogrebne aranžmane.